shopify analytics
ARCHITECTURAL ART

Affinity Sutton: Portland Road Hove

 
Design of the art glass above the entrance to Friese Greene House - Conran and Partners/Mel Howse
South Elevation Friese Greene House - Mel Howse
South Elevation Portland Road - Mel Howse
South Elevation Friese Greene House - Mel Howse
Friese Greene House First Floor Landing - Mel Howse
Friese Greene House First Floor Landing - Mel Howse
Friese Greene House First Floor Landing: Light and Shadows - Mel Howse
Portland Road detail - Mel Howse
Portland Road detail - Mel Howse
South Elevation Friese Greene House: Reflections of Hove - Mel Howse
Successions of Light at Dusk - Sam Laughlin
Successions of Light at Dusk - Sam Laughlin
Portland Road - Jim Stephenson for Conran
Location: Hove Brighton
Developers Affinity Sutton have created a mixed use development at Portland Road Hove named Friese Greene House, after William Friese Greene (1855 – 1921) who lived in Hove. Friese Greene was a portrait photographer and an inventor. As a cinematographer he was responsible for the early 'motion picture'. He realised that glass plates were inflexible for recording an image and his experiments lead him to work with oiled paper and celluloid. Friese-Greene was issued patent no. 10131 for his chronophotographic camera in 1889, and it was capable of taking up to ten photographs per second using perforated celluloid film.

The new building, designed by Conran and Partners, is on the site of the much-loved Granada Cinema, an Art Deco style building that the local community were sad to lose.

The design of the glass art is inspired by the illusion of the moving image using still frames shown in rapid succession. A visual movement and progression is created throughout the design, through the use of successive shapes that are cyclical and repetitious, resulting in an unfolding image. The use of the circle to represent the camera lens acknowledges the famous cinematographer, whose house is not far from the new building.

An Art Deco flavour to the design recalls the cinema that stood on the site, and uses forms that are geometric and employ the interaction of linear and curvilinear shapes .

The Deco inspired design is strengthened further by the use of a monochromatic design. A mixture of surface treatments will give the art depth. The interaction of the surfaces will create a very contemporary feel to the art. All techniques make use of available light whether natural or artificial.


Awards

Friese Greene House has received three awards since its completion:
Development Of The Year at the Chartered Institute of Housing’s South East Awards March 2016.
The Large Scale Residential Award from The Sussex Heritage Trust July 2016.
The Building Crafts Award from The Sussex Heritage Trust July 2016.

http://www.affinitysutton.com/news-and-resources/news/2016/03/friese-greene-house-scoops-cih-award/

Date: July 2015
Team: Developer: Affinity Sutton. Architects: Conran and Partners Brighton
External Link...